08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-12.00, 13.00-16.00

Bandage – dusch – stygn

Bandaget byts vid behov

Bandaget byter du hos distriktssköterskan. Du får ett inre bandage och ett yttre bandage (se bilderna). Det yttre bandaget fungerar som en blöja och absorberar den blodtillblandade artroskopi vätskan som sipprar ut ur såret. Du kan låta det yttre bandaget sitta orört i några dagar. Är det yttre bandaget genomfuktigt och blodigt bör du byta detta tidigare. Det finns inga speciella ”regler” för hur man byter bandage. Man skall bara vara noggrann med att inte fingra i såren och smutsa ned såren.

Dusch efter 48 timmar

Är du bara noggrann med att tvätta av såren med tvål så går det bra att duscha redan efter 48 timmar. Efter du har duschat måste du byta till ett rent bandage. Duschning underlättas av ett duschbandage (OPSITE, TEGADERM +, mm) i plast. Dessa finns att köpa på Löwenströmska sjukhusets apotek och andra välsorterade apoteket. Med ett duschbandage slipper du byta bandage efter varje dusch. Du får inte bada de första 14 dagarna.

Stygn

Det är inte nödvändigt att sy sticksåren. Men det rinner mindre vätska ur såren om de är sydda. Har du blivit sydd med en blå tråd så skall stygnen tas efter 1-2 veckor. En del hål kan ha blivit tejpade. Låt tejpen sitta tills den ramlar av, eller avlägsna den efter en vecka. Efter ca 2-3 veckor är såren helt läkta. Om såret inte är torrt, och det fortfarande rinner vätska ur såret efter 5 dagar, så bör du kontakta Löwet.

artroskopi_hal

Under artroskopin skapas flera hål genom huden. Dessa blir sydda. Stygnen avlägsnas efter 14 dagr. Ibland rinner det lite blodtillblandad artroskopivätska ur såren. .

inre bandage

Ett inre bandage håller såret helt rent de första 2 dygnen. Detta kan bytas i samband med duschning (efter 48 timmar).

yttre_bandage

Ett yttre bandage (”blöja”) suger upp den blodtillblandade artroskopivätskan. Denna bytes vid behov. Blir denna genomfuktig går det utmärkt att använda en vanlig barnblöja av största storlek som anpassas med sax