08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-12.00, 13.00-16.00

Impingement – sjukgymnastik – egenträning

Axelkirurgen

Ortopeden informerar sjukgymnasten om vad din axel tål efter operationen.

Stötvågsbehandling

Det finns inga pålitliga studier (randomiserade) som kan påvisa någon behandlingseffekt av ESWT vid impingement. Flera studier visar att ESWT inte har någon effekt vid en lång rad sjukdomar. Impingement är en av dessa.

Mitella – axellås

Mitella skall sällan användas efter en operation för impingement (akromioplastik). Mitellan kan leda till att du utveklar en stel axelled efter en operationen. Axelleden har en förrädisk förmåga att utveckla en stelhet vid inaktivitet.

Undantag

Risken för stelhet efter operationen är minimal om man under din operation observerar att du har en betydande överrörlighet och saknar ett viktigt stabiliserande ledband i axelleden (MGHL).

Dessa patienter med svaga och tunna ledband erbjuds i vissa fall mitella under några veckor för att man i tidigt skede skall kunna styra in patienten i ett specifikt träningsprogram.

Innan operation

Det går utmärkt att behandla impingement med sjukgymnastik eller med egenträning.

Du får en remiss till sjukgymnastik av din husläkare.

Här är en länk till ett träningsprogram

Efter operation

Du beställer själv tid hos en valfri sjukgymnast i god tid innan operationen. Sjukgymnastik och egenträning bör du komma igång med inom en vecka. En bristande träning kan ge en stel axel.

Du får inte använda mitella efter operationen. Håller du armen för stilla ökar svullnaden och smärtorna. Det finns inga strukturer i axelleden som kan skadas av att du använder axeln, även om det gör ont. Du skall använda axeln normalt, men inte belasta väldigt tungt. Det är viktigt att du kommer igång med dina vanliga sysslor så snabbt som möjligt.

Du får räkna med att rehabiliteringen efter operationen tar minst 6-12 veckor, men det är inte ovanligt att rehabiliteringen tar betydligt längre tid.

Överrörlighet

Lider du av överrörlighet i dina leder är det ovanligt att du får problem med stelhet efter en operation.

Därför är det viktigt att du tränar mer styrka än töjer och tänjer.

Patienter som opererats med artroskopisk kapselshift, dvs uppstramning av ledkapseln får speciellt träningsprogram.