08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-12.00, 13.00-16.00

Operation i nyckelbensled

Artroskopi är en operation där man med speciella smala instrument, genom små hål i huden, kan se inuti i en led. Vid operationen blir rummet i nyckelbensleden (acromioclavicularleden) undersökt.

AC-ledsartros

Vilka opereras?

  • Du skall ha ont och ömma över nyckelbensleden
  • Du skall ha en tydlig artros i nyckelbensleden
  • Du skall ha haft ont i minst 6 månader
  • Du skall uppleva att dina smärtor har en betydande inverkan på ditt arbete eller livskvalitet

Nyckelbensledsartros opereras med stor fördel i sent skede. När artrosen fått utvecklats bildas förtjockningar av ledband och ligament som gör att man lättare kan behålla hela ledkapseln intakt under operationen.

Före operationen var nyckelbensleden förändrad och inflammerad. Det fanns ett slitage av brosket som förhindrade axelledens rörelser och framkallade smärta. Operationen går ut på att suga ut inflammerad vävnad i leden och att slipa ned den nedslitna och förändrade yttre ändan av nyckelbensleden.

AC-ledsluxation, Nyckelbenet ur led

Vanligen avråder man från operation. Vid AC-lux grad 1-2 är det sällsynt att patienten behöver en operation när problemen väl klingat av efter något år. Patienter som opereras för AC-lux grad 3 blir oftast något litet sämre vad gäller både styrka och rörlighet i axelleden än de som inte opereras. De patienter som opereras har dessutom en längre sjukskrivningstid än de som inte opereras.

Uppemot 89% av de som opereras och 90% av de som inte opereras förbättras inom ett år. Den viktigaste operationsindikationen vid en akut AC-lux är framför allt den kosmetiska defekten som uppstår av det luxerade nyckelbenet.

Operation kan därför övervägas hos magra patienter.

Patienter som ofta belastar axlarna tungt med händerna över huvudet kan lätt få kroniska besvär av en AC-lux grad 3.

Lateral klavikel resektion

Ovanstående film visar en artroskopisk (titthålskirurgi) operation där den yttre ändan av nyckelbenet avlägsnas.

Röntgenbilderna visar samma axel före och efter en operation av artros i nyckelbensleden. 6-8mm av nyckelbenets yttre ände avlägsnas vid denna operation.