08-55 11 04 22

Telefontider

Fax: 08-55 11 04 24
Måndag-Fredag
08.00-12.00, 13.00-16.00

Operation av impingement

Vilka opereras?

  • Nattliga smärtor
  • Moderata till starka smärtor dagtid
  • Ont i mer än 6 månader
  • Röntgen utförd

operation_impingement

Typ 1-3 anger bentaggens storlek. Streckal linje visar fräsningsmallen. Inklämd sena beror oftast på att en bentagg klämt till rotatorcuffen.

Operation för inklämd sena

Artroskopi är en operation där man använder en fiberoptisk ljuskälla och kamera, mindre än en penna, och speciella smala instrument.

Genom 7 mm små hål i huden blir axelleden och det trånga rummet ovanför leden undersökt med en videokamera.

Där finner man senmanshetten (rotatorcuffen) och en slemsäcken (bursa) som ligger mellan ledkulan och axelledstaket (akromion).

Vid inklämd rotatorcuff (impingement) blir bursan kraftigt förtjockad, och en benkant på akromion trycker på supraspinatussenan.

Operationen går ut på att suga ut den förtjockade slemsäcken och att slipa ned benkanten som klämmer till supraspinatussenan. Det tar någon månad innan en normal bursa bildas. Om den nya bursan blir normal så försvinner den stelhet du hade före operationen. För att slemsäcken skall utveckla sin normala elasticitet måste du tränar efter operationen. Utan träning nybildas en stel och förtjockad bursa som saknar sin normala elasticitet.

Särskilda fynd under operationen

Förkalkningar

Videon ovan visar kalk som avlägsnas från supraspinatus senan. Senan punkteras med ett trubbigt instrument och om kalket är omvandlat till en pasta kan det enkelt pressas ut ur senan. Små förkalkningar kan man låta bli, de försvinner ändå med tiden.

Senskador

senskador

Bilden ovan visar en rotatorcuffskada som kan behöva repareras. Små senskador behöver man inte sy tillbaka.

Artros i acromioclavikularleden (nyckelbensleden)

operation_artros

Detta är ett vanligt tillstånd som sällan behöver opereras. Men ger slitaget upphov till ömhet när man trycker på benknölen är operation ibland nödvändigt. Man lättar på trycket i leden genom att avlägsna upp till en centimeter av den yttre ändan av nyckelbenet (lateral klavikel resektion).

Skadad bicepsena

En operation för inklämd rotatorcuff har också effekt på en skadad eller inklämd bicepssena. Är bicepssenan fransig och trasig brukar det vara bra om man klipper av den trasiga bicepssenan (bicepstenotomi), eller flyttar på senfästet till biceps (bicepstenodes). Detta är speciellt viktigt om du har mycket smärtor i själva bicepsmuskeln.

Överrörlighet

Patienter med överrörlighet är bland de svåraste patienterna att behandla för inklämd sena. Är du väldigt överrörlig kan det vara lika bra att strama åt ledkapseln direkt.

Labrumcysta

Dessa orsakas vanligen av normala åldersförändringar av ledläppen och behöver sällan opereras. När de är associerade med en instabilitet eller nervinklämning i axelleden bör de opereras. Men är svårt att förstå att en så liten operation kan göra så väldigt ont så väldigt länge efteråt. Detta är en operation jag sällan rekomenderar.